De kracht van schrijven


Geluk zit in jezelf! - woensdag 21 oktober 2015


 
 
 
Geluk zit in jezelf!
 
Onlangs liet ik mijn gedachten gaan over de betekenis van "geluk": Als je wanhopig naar geluk zoekt in je leven, lijkt het moeilijker om geluk te vinden. En als er volop geluk is, trekken we vol vertrouwen vaak nieuw geluk aan, maar zijn we soms ook geneigd bang te zijn het geluk weer te verliezen. Een heldere herinnering uit mijn vroegste kinderjaren kwam toen bovendrijven en nam me mee naar wat werkelijk belangrijk is in het vinden van geluk.
 
Twee jaar oud was ik, toen ik met mijn voetjes in het frisgroene, zachte gras, zocht naar een klavertje 4. Er was me verteld dat zo'n klavertje geluk brengt en dat er soms, heel soms eentje in het gras te vinden is. Die uitdaging was groot genoeg om er een tijdje voor uit te trekken en mijn best te doen, zo'n schattig klavertje te vinden.
 
Hoewel ik niet wist wat het woordje "geluk" precies betekende, was het me wél duidelijk dat het woord belangrijk genoeg was om lang door te zoeken. Het was een groot karwei het hele veld uit te pluizen. Na enige tijd was ik het beu en liet ik me languit in het gras vallen. De stralende zon op mijn huidje en de vrijheid om zorgeloos te voelen dat ik één was met de aarde, is een gewaarwording die ik toen ervaarde en nu pas kan omschrijven. Het gaf me zo'n groot eenheidsgevoel, dat ik er vandaag de dag nog steeds kracht uit kan putten op momenten dat de grond onder mijn voeten even weg is. Toen ik het zoeken losliet en me niet meer richtte op het wonderlijke klavertje, gleed ik speels met mijn hand door het gras. Op dat moment zag ik nietsvermoedend tussen alle klavertjes 3, de zeldzaamheid van een klavertje 4 oplichtten. Verrast plukte ik het klavertje en rende naar mijn moeder. "Máááám, ik heb geluk!"
 
Als ik terugdenk aan dit heerlijke onbevangen zoeken, haal ik er nu, heel wat jaren later, pas de boodschap uit van hoe het nu eigenlijk werkt met geluk. Op vele momenten in mijn leven heb ik het al ervaren: Wanneer ik het zoeken los laat, komt het vanzelf naar me toe. Geluk is niet afhankelijk van wat we krampachtig willen bereiken. Geluk is afhankelijk van loslaten en simpelweg openstaan voor iets nieuws.
 
Geluk wordt vaak buiten onszelf gezocht, met het idee er heel wat voor te moeten doen om het te kunnen pakken. We werken keihard om ons doel te bereiken en hopen dan dat we aan het eind van die lange weg het geluk zullen vinden. Helaas.... zo werkt het niet. Het is juist vele malen simpeler....
 
Geluk is heel dichtbij! Het ware geluk zit in jezelf en staat los van alle uiterlijkheden. Geluk zit in de allerkleinste dingen. In het genieten van je eerste kopje thee aan het begin van een nieuwe dag, het zien van een lieveheersbeestje op de mouw van je jas, een glimlach naar jezelf in de spiegel en deze lach ook delen met anderen, het genieten van je lievelingsmuziek en ga zo maar verder. Door de kleinste dingen, kun je groot geluk voelen en het is nog gratis ook. Vanuit díe dankbaarheid is het makkelijker om te gaan met moeilijkere situaties in het leven. Wanneer je bijvoorbeeld boos en wrokkig omgaat met pijn, zal het niet beter worden, maar geloof je in ontspanning, soepelheid en gezondheid, is verbetering mogelijk. Niemand is namelijk geboren voor het ongeluk. Je kunt dit zelf beïnvloeden door vertrouwen te hebben en te beginnen met kijken naar positieve dingen in jezelf en die te waarderen.
 
Toen ik het klavertje 4 zocht en niet vond, werd ik ongeduldig en dacht ik dat geluk niet voor mij was. Zoals het gevoel dat alle kinderen een snoepje krijgen, behalve jij. Geluk ervaarde ik pas, toen ik languit in het gras lag en de schoonheid van de aarde kon voelen. Dát was voor mij het ervaren van alles en niets tegelijk. Ik zocht niet meer buiten mezelf, maar kon plotseling van binnenuit voelen hoe bijzonder dit nieuwe gevoel was. Een gevoel dat ik toen niet kon omschrijven. Dat vanuit die ontspannen houding het klavertje 4 plotseling wél op mijn pad kwam, verklaart dat wensen vervult kunnen worden wanneer je vanuit dankbaarheid en liefde kunt leven. En ja, dat maakt ook kwetsbaar. Het maakt je ergens ook bang om dat geluk weer te verliezen. Dit gevoel mag er gewoon zijn en door geen weerstand te bieden tegen de angst voor verlies, maar juist het gevoel te accepteren, wordt het mogelijk het geluk niet kwijt te raken, maar het juist te behouden en te laten groeien. Mooi toch?
 
Op dit moment ervaar ik geluk, omdat ik naar aanleiding van mijn herinnering het gevoel kan interpreteren en er een stukje over mag schrijven. En vooral het ook te mogen delen met jullie als lezers.
 
Laten we bovenal stil blijven staan bij de betekenis van ieder afzonderlijk klaverblaadje, dat samen het bijzondere klavertje 4 vormt: Geloof, vertrouwen, liefde en geluk.
Een symbool waar het geluk voor ieder mens in te vinden is.   
 Reacties:

Wat een prachtig verhaal Rita! En dan met die schattige foto erbij van toen je 2 was. Dat doet het verhaal nog veel meer leven!

René- 23-10-2015


Reageren:

Anti-spam 0 + drie = (antwoord in cijfers invullen!)


Terug naar de vorige pagina >